Jakie naczynia liturgiczne używane są podczas mszy?
Naczynia liturgiczne to wykonane ze szlachetnych materiałów, często bogato zdobione i poświęcone przedmioty, które przeznaczone są do użytku sakralnego podczas Mszy Świętej. Wykorzystywane są przez kapłana w ściśle określony sposób, a ich znaczenie jest przede wszystkim symboliczne. Jakie można wyróżnić naczynia liturgiczne?
Kielich mszalny i patena
Podstawowymi naczyniami wykorzystywanymi w Kościele katolickim są kielich mszalny oraz patena. Powinny być one wykonane z metalu szlachetnego, czyli takiego, który nie podlega korozji. W czasie Mszy Świętej kielich mszalny służy do spożywania konsekrowanego wina. Z kolei patena kielichowa, będąca standardowym wyposażeniem kielicha, zazwyczaj ma kształt talerzyka i przeznaczona jest na konsekrowaną hostię i komunikanty.
Monstrancja i kustodia
Zarówno monstrancja, jak i kustodia, służą do przechowywania hostii. Kustodia, czyli naczynie w kształcie puszki, czasem wyposażone jest w nóżkę i bogato dekorowane. Na początku adoracji kustodia wyciągana jest przez kapłana z tabernakulum, a hostia umieszczana w monstrancji. Ta z kolei służy do demonstracji i adoracji Ciała Pańskiego, przyjmuje zaś pięknie zdobioną formę słońca, krzyża, drzewa różanego lub serca.
Puszka
Jest to naczynie przypominające kielich z wieczkiem, służące do przechowywania komunikantów i ich rozdzielania podczas Komunii Świętej uczestnikom mszy.
Waskulum i lawetarz
Waskulum oraz lawetarz to naczynia, które służą do mycia dłoni. Waskulum stoi zazwyczaj obok tabernakulum i wypełnione jest wodą, w której kapłan może obmyć palce z okruchów hostii po udzieleniu Komunii Świętej, co nosi nazwę ablucji. Natomiast lawetarz jest rodzajem dzbanka, umożliwiającego – wraz z miseczką oraz ręcznikiem – oczyszczenie dłoni przed oraz w czasie trwania Mszy Świętej.